העיר בית שמש בשחור לבן (צילום: s.t)
בית שמש בשחור לבן (צילום: s.t)

טעם של פעם: הסיפור מאחורי הקיבוץ – קרית ענבים

כחצי מיליון דונם, חמישים ושבעה ישובים, חוות חקלאיות, עבר, הווה, עתיד, ואריה שואג אחד. הכירו את הסיפורים המרכיבים את המועצה הכי גדולה בישראל, הכירו את המועצה האזורית מטה יהודה

פורסם בתאריך: 31.1.20 07:41

השנה ציין קיבוץ קרית ענבים את שנת ה-100 להיווסדו באירוע גדול במיוחד "מאה שנה זו תקופה. מאה שנה זו עוצמה", כך סיפר בהתרגשות יותם בן חיים, בן משק, שיחד עם מינהלת ה-100 שהוקמה לטובת החגיגות ועשרות מחברי הקיבוץ מרכז את שנת ה-100 לקרית ענבים.


 הורידו את האפליקציה של "כל העיר בית שמש" – אנדרואיד

 הורידו את האפליקצייה של "כל העיר בית שמש" – אייפון

 הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ של "כל העיר בית שמש – אונליין"

 "כל העיר בית שמש" בפייסבוק


אי שם בשנת 1918 בחווה של האגרונום זוסמן, התמזגו שתי קבוצות חלוצים ויסדו קבוצה אחת שנקראה, "קואופרטיב ארץ ישראל"., לימים "קרית ענבים". בשנת 1919 עלו ששת החלוצים הראשונים, 5 חלוצים וחלוצה אחת,  לארץ על סיפון האונייה רוסלאן. בהגיעם פגשו את עקיבא אטינגר, מנהל מחלקת ההתיישבות בסוכנות היהודית. בפגישתם טען אטינגר כי לא נותרו לו אדמות ראויות להתיישבות מלבד אדמות טרשים בדרך העולה לירושלים בין כפרים ערביים עוינים. למרות הסכנות, בחרו השישה להתיישב באדמות דילב על יד הכפר אבו-גוש, בקור העז, ללא מים וללא מבנה אבן אחד לרפואה והחלו בסיכול האבנים.

בשנת 1920 קראו השישה לשאר חברי הקבוצה לעלות ארצה ובכך הקימו את קרית ענבים, הקיבוץ הראשון בהר. השנים הראשונות לא היו פשוטות כלל. ויחד עם זאת, בביקורו כתב המזכיר האזרחי בעיתון "הארץ" בשנת 1921 – " ישובכם עשה עלי רושם יותר מכל ישוב יהודי אחר בארץ ישראל שביקרתי עד היום. לכל מתנגדי ההתיישבות היהודית בארץ ישראל ולמתנגדי העם היהודי, הייתי רק מייעץ שילכו לקרית ענבים ויראו במו עיניהם את הפלא  שיש בכוח היהודים להפיח רוח חיים בשממה. "

החברים שינסו מותניים והמשיכו במלאכת הקמת הקיבוץ, במעט כספם רכשו אדמות נוספות אז גם נבנה מבנה האבן הראשון ששימש כרפת. באותה העת, התגוררו חברי הקיבוץ באוהלים. קרית ענבים הייתה שיאנית שיווק ותפוקת החלב באזור ובשנת 1924 הקימו החברים את "תנובתנו" לימים "תנובה".

הקיבוץ המשיך לשגשג ולהתפתח, בהמשך שימש גם כתחנת עזר עבור הפלמ"ח וחטיבת הראל במלחמה על ירושלים הנצורה. בקיבוץ הוקם בית הקברות היחיד בארץ שמוקדש כולו לחטיבה אחת בלבד, חטיבת הראל.

בלב בית הקברות הוקמה אנדרטה לזכר הנופלים. עם השנים שימש הקיבוץ כפורץ ומוביל דרך בשלל תחומים נוספים ביניהם הכשרות להקמת קיבוצים נוספים כגון דגניה ב׳, משמר העמק, עין גדי ומעלה החמישה השכנים.

בשנת 1996 ספג הקיבוץ מהלומה קשה כשמצא את עצמו בלב שריפת היער הגדולה ביותר בהרי ירושלים. השריפה כילתה את חלק מבתי החברים ופגעה קשות בבית ההארחה. חברי הקיבוץ פונו למושב שורש הסמוך שם התארחו מספר ימים.

בשנת 2007 הוחלט על תהליך שינוי אורחות חיים והקיבוץ השלים את תהליך ההפרטה. בחודשים האחרונים קלט הקיבוץ חברים חדשים מתוך שאיפה לגידול דמוגרפי והרחבת הקהילה שערבות הדדית  היא עמוד התווך שלה.

תגובות

🔔

בית שמש

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות